De laatste etappe

Drie avonden willen we nadenken over de laatste fase van het leven hier op aarde.

Billy Graham schrijft hierover: “Mijn hele leven leerde ik hoe ik als christen zou moeten sterven, maar niemand heeft me ooit geleerd hoe ik moest leven in de jaren vóór mijn sterven”.

In deze periode ga je in ieder geval door een ‘crisis-van-het-loslaten’ heen. Het is een tijd waarin dierbaren om je heen wegvallen, waar kinderen de deur uit zijn gegaan, waarin je niet meer kunt wat je vroeger wel kon, waarin ook ziekte en tegenslag je kan treffen.

En toch is de ouderdom niet alleen maar de noodlottige laatste fase van je leven maar ook een uitdaging met een opdracht. God laat je niet voor niets oud worden. Je mag dingen doen die je altijd al hebt willen doen, je hebt een voorbeeld functie voor de komende generatie. Je mag doelen stellen in je leven en je uitstrekken naar zinvolle activiteiten. Behoed je er voor alleen maar leeg vermaak na te streven.

Het is ook de fase, waarin je veel herinneringen hebt: je huwelijk, je kinderen, het spelen met je kleinkind, de missers in je leven, dingen die je hebt laten liggen ……… In deze tijd mag je schoon schip maken als dat nodig is, je financiën op orde brengen, genieten van en bouwen aan vriendschappen en familie.

Dit is een greep uit allemaal dingen waar we het over gaan hebben, geestelijke zaken maar zeker ook praktische.

De studie is bedoeld voor mensen, die graag positief oud willen worden. En wie wil dat niet?

Jan de Jong